Αυτοεκτίμηση ή αυτοπεποίθηση;

2013-11-09 16:13
Το ερώτημα αφορά δυο βασικές έννοιες για την ίδια την ψυχική ισορροπία του ανθρώπου, του νέου και του μεγαλύτερου. Στο μυαλό μου μέχρι πρόσφατα οι δύο έννοιες δεν ήταν αυστηρά προσδιορισμένες και οριοθετημένες. Έρχονταν, όμως, σαν αντίβαρο της ανασφάλειας, διάφορων  ψυχικών συμπλεγμάτων και γενικά ενός ποδοπατημένου ψυχισμού. Με μια προσεκτικότερη ματιά συνειδητοποίησα ότι η αυτοεκτίμηση είναι  η σημαντικότερη  προϋπόθεση για να εκτιμήσει το άτομο τον εαυτό του, να οριοθετήσει το πεδίο δράσης του, να αισθάνεται καλύτερα και πιο άνετα με τον εαυτό του, γνωρίζοντας τις αδυναμίες του και τις ελλείψεις του. Δεν θα έλεγα ελαττώματα, γιατί αυτό παραπέμπει σε μια προβληματική κατάσταση που είναι δυσεπίλυτη  και για τον λόγο αυτό χρησιμοποίησα τον όρο ελλείψεις.   
Βέβαια, η απόκτηση της αυτοεκτίμησης δεν είναι εύκολη διαδικασία. Απαιτεί προσπάθεια και εσωτερικό αγώνα του ανθρώπου να καταλάβει τον εαυτό του, να τον εκτιμήσει και να τον αγαπήσει. Απαιτεί  καλοπροαίρετη διάθεση και εξαιρετική ειλικρίνεια, «κατάθεση ψυχής» στο «είναι» του αλλά το αποτέλεσμα είναι ένας ενδυναμωμένος ψυχισμός  με ενέργεια, με όνειρα, με αισιοδοξία και πάνω από όλα αυτοπεποίθηση.  Η αυτοεκτίμηση, λοιπόν, συνεπάγεται την αυτοπεποίθηση, την πίστη δηλαδή στον εαυτό μας και στις δυνατότητες που έχουμε. Έχω πειστεί πως αν δεν δώσεις στον εαυτό σου τις καλύτερες συνθήκες για προσωπική εξέλιξη , δεν μπορείς να δώσεις ούτε και στους άλλους. Χρειαζόμαστε και την επιβράβευση και την ενθαρρυντική προτροπή στον εαυτό μας, για να φτάσουμε να έχουμε αυτοπεποίθηση. Ο μαθητής χρειάζεται αυτοπεποίθηση για να έχει μια άριστη σχολική εμπειρία, το ίδιο και ο γονιός για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της οικογενειακής ζωής, το ίδιο και ο εργαζόμενος, όπως επίσης και αυτός που βρίσκεται σε δεινή θέση από  διάφορους δυσάρεστους παράγοντες.
Ο καλύτερος σύμβουλος- και με αυτό θα κλείσω την υποκειμενική μου θεώρηση- είναι η αυτοεκτίμηση που οδηγεί στην αυτοπεποίθηση και στην θετική αντιμετώπιση της ζωής παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που συχνά ανακύπτουν. Ένα μπράβο στον εαυτό μας όσο μικρό  ή μεγάλο πετύχαμε, η έκφραση των συναισθημάτων προς τους άλλους είτε είναι ευχάριστα είτε είναι δυσάρεστα όπως π.χ. με ενοχλεί ιδιαίτερα αυτό που κάνεις ή με χαροποιεί αυτό που μου λες, μπορούν να μας απελευθερώσουν από οποιαδήποτε καταπιεστική κατάσταση και να ενδυναμώσουν τον εαυτό μας, ώστε να αισθανόμαστε  καλά πρώτα εμείς και έπειτα οι άλλοι.
 

—————

Πίσω