Αφιέρωμα στον Eric Carle

2013-09-19 11:30

Eric Carle

            Ο Eric Carle γεννήθηκε στις Συρακούσες (Νέα Υόρκη) το 1929 από γερμανούς μετανάστες. Το 1935  επέστρεψαν οικογενειακώς στη Γερμανία. Από τον δάσκαλο των εικαστικών  του σχολείου γνώρισε τους καλλιτέχνες Πικάσο, Κλέ, Μπρακ ανοίγοντάς του έτσι δρόμους για τα μετέπειτα καλλιτεχνικά του ενδιαφέροντα. Σε ηλικία 16 χρονών, γίνεται δεκτός στην Akademie der Bildenden Kunste, ενώ στα 22 επιστρέφει στην Αμερική για να εργαστεί σα γραφίστας (και μάλιστα στο τμήμα προώθησης της New York Times). Η συνεργασία του με το συγγραφέα Bill Martin Jr του άνοιξε το δρόμο για την μετέπειτα καριέρα του ως εικονογράφος.

            Το 2002 ιδρύει μαζί με τη σύζυγό του Barbara το Eric Carle Picture Museum of Picture Book Art ( www.carlemuseum.org ) ένα μουσείο το όποίο φιλοξενεί εξαιρετικές εικαστικές εκθέσεις κάθε χρόνο, ενώ έχει και ενδιαφέροντα προγράμματα σεμιναριών και workshops.

 

Λίγα λόγια για το έργο του

 

 Το διαφορετικό στην εικονογράφιση του Eric Carle είναι ο τρόπος προσέγγισης στη δημιουργία των εικόνων του. Δε χρησιμοποιεί ξυλομπογιές, λάδια, παστέλ (και φυσιολογικό για τις μέρες μας) υπολογιστή! Χρησιμοποιεί πολύ λεπτά χαρτάκια τα οποία τα χρωματίζει μόνος του και μετά με την τεχνική του κολάζ δημιουργεί τις εικόνες σε μεγάλες επιφάνειες χαρτιού. Ο τρόπος που ζωγραφίζει τα χαρτάκια προσδίδει στις εικόνες που δημιουργούνται μια διαφάνεια που τις κάνει να μοιάζουν με χρωματιστό γυαλί.

            Τα θέματα των ιστοριών και των εικόνων του προέρχονται απ’ την αγάπη του ίδιου για τη φύση, ένα ενδιαφέρον που το συμμερίζονται και τα μικρά παιδιά και τους προσφέρει την δυνατότητα μέσα από τις ιστορίες και τις εικόνες του να μάθουν κάτι για τον φυσικό κόσμο που τους περιβάλει.

            Σκοπός του ίδιου, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος και σε συνεντεύξεις του αλλά και στη σελίδα του στο διαδίκτυο (www.eric-carle.com/ )είναι να « γεφυρώσω το χάσμα ανάμεσα στο σπίτι και το σχολείο. Για μένα το σπίτι αντιπροσωπεύει, ή θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει ζεστασιά, ασφάλεια, παιχνίδια... Το σχολείο είναι ένα παράξενο νέο μέρος για το παιδί. Θα είναι ένα χαρούμενο μέρος; Υπάρχουν νέοι άνθρωποι, ένας δάσκαλος, συμμαθητές, θα μπορούσε να είναι φιλικό;

Πιστεύω ότι το πέρασμα από το σπίτι στο σχολείο, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τραύμα της παιδικής ηλικίας. Το πρώτο είναι, φυσικά, η γέννησή του. Πράγματι, και στις δύο περιπτώσεις αφήνουμε ένα μέρος που έχει  ζεστασιά και προστασία για ένα μέρος που είναι άγνωστο. Το άγνωστο φέρνει μαζί του συχνά και το φόβο. Στα βιβλία μου προσπαθώ να αντισταθμίσω το φόβο αυτό, και να τον αντικαταστίσω με ένα θετικό μήνυμα. Πιστεύω ότι τα παιδιά είναι από μόνα τους δημιουργικά  και πρόθυμα να μάθουν. Θέλω να τους δείξω ότι η μάθηση μπορεί να είναι πραγματικά τόσο συναρπαστική όσο  και διασκεδαστική “.

 

Βιβλία

 

            Έχει εκδόσει περισσότερα από 70 βιβλία. Τα βιβλία του διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα, κατασκευή… Στο βιβλίο “Παρακαλώ μπαμπά φέρε μου το φεγγάρι καθώς διαβάζουμε την ιστορία ξεδιπλώνεται ένα τεράστιο φεγγάρι, στο Ένας γρύλος πολύ σιωπηλός “ακούμε τη φωνή ενός γρύλου ενώ στο “ Ένα σποράκι ταξιδεύει” βρήκαμε στο βιβλίο πραγματικούς σπόρους για να φυτέψουμε.

            Το πιο γνωστό βιβλίο του είναι το   «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη» (έχει βγει και βιβλίο ζωγραφικής) το οποίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 33 εκατομμύρια αντίτυπα. (εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1969). Για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του βιβλίου αυτού, τα βιβλιοπωλεία σε όλο τον κόσμο πραγματοποίησαν διαφόρων ειδών εκδηλώσεις ενώ ειδικά στη Γερμανία όλα τα βιβλιοπωλεία είχαν δημιουργήσει στο χώρο τους «γωνιά Eric Carle».

            Συνολικά υπολογίζεται ότι έχουν πουληθεί πάνω από 110 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων του σε όλο τον κόσμο.

            Στην Ελλάδα τα βιβλία του Eric Carle κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο (www.kaleidoscope.gr ), οι οποίες τήρησαν όλα τα χαρακτηριστικά της ποιότητας των πρωτότυπων εκδόσεων του εξωτερικού.

 

 

(2011)

Η κατσούφα πασχαλίτσα, Καλειδοσκόπιο

(2011)

Το σποράκι ταξιδεύει..., Καλειδοσκόπιο

(2010)

Ένας γρύλος πολύ σιωπηλός, Καλειδοσκόπιο

(2009)

Καλή όρεξη!, Καλειδοσκόπιο

(2008)

Μια κάμπια πολύ πεινασμένη, Καλειδοσκόπιο

(2008)

Ο κύριος Ιππόκαμπος, Καλειδοσκόπιο

(2007)

Απ’ την κορφή ως τα νύχια, Καλειδοσκόπιο

(2007)

Οι πρώτοι μου αριθμοί, Καλειδοσκόπιο

(2007)

Τα πρώτα μου χρώματα, Καλειδοσκόπιο

(2006)

Μια κάμπια πολύ πεινασμένη, Καλειδοσκόπιο

(2006)

Παρακαλώ μπαμπά φέρε μου το φεγγάρι, Καλειδοσκόπιο

 

                                                                

https://www.youtube.com/watch?v=fvRcCKP5v6Q

 

                                                 

Έρευνα & Επιμέλεια

 μ.Α.Κ

—————

Πίσω