Βία κ εγκληματικότητα: Θέμα παιδείας;

2013-09-24 00:00

 

Στο παρόν άρθρο δεν θα κάνω μια εκτενή αναφορά στα αίτια που προκαλούν την εκδήλωση εγκληματικής συμπεριφοράς τα οποία έχουν ακουστεί πολλάκις από τους ειδήμονες. Απλές διαπιστώσεις θα κάνω, απλά ερωτήματα θα διατυπώσω, αποφεύγοντας μια κουραστική ίσως και μακροσκελή κοινωνιολογική ανάλυση του φαινομένου.

  Πρώτη, λοιπόν, διαπίστωση και πασιφανής είναι η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας ακόμα και μέσα στα σχολεία(=bulling). Δεύτερη διαπίστωση ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αν εξαιρέσουμε τα ψυχογενή αίτια στα οποία μπορεί να οφείλεται μια εγκληματική συμπεριφορά όλα τα υπόλοιπα αίτια έχουν να κάνουν με κοινωνικούς παράγοντες. Έτσι, όταν η πολιτεία δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης των ατόμων τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες για να μην πω κατά λογική αναγκαιότητα κάποια μέλη να στραφούν στη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών. Συνεπώς, τρίτη διαπίστωση που πηγάζει από τα παραπάνω  είναι ότι η οικονομική δυσπραγία αποτελεί βασική αιτία. Δεν θέλει και φιλοσοφία να καταλάβει κανείς ότι για να αντιμετωπιστεί η βία πρέπει να εξασφαλιστούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις οι υλικοί όροι διαβίωσης των πολιτών.

  Με τη «σφιχτή» αστυνόμευση μόνο μπορεί να αντιμετωπιστεί; Πιστεύω πως είναι προς την κατεύθυνση της καταστολής και όχι της πρόληψης. Τέταρτη διαπίστωση που προκύπτει  ότι στο θέμα της πρόληψης πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές. Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου, ο σεβασμός στα δικαιώματα του άλλου με πρώτο αυτό της ζωής είναι «δια βίου» άσκηση. Και πως θα μυηθούν οι νέοι στο πνεύμα της ανεκτικότητας και του αλληλοσεβασμού; Μέσα από υγιή πρότυπα που μόνο η παιδεία μπορεί να προσφέρει. Πρότυπα-αρχές-αξίες από την οικογένεια, το σχολείο, το ίδιο το κράτος. Αυτό πρέπει να είναι το μέλημα της πολιτείας η οποία επιδιώκει να αντικαταστήσει το φόβο και την ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες με τη συνείδηση ότι είναι ελεύθεροι να κινηθούν και να ρυθμίσουν τη ζωή τους κατά πως θέλουν αυτοί.

 

—————

Πίσω