Βιβλίο σημαίνει πολιτισμός

2013-11-09 16:19
 Το ακούμε συχνά ότι το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα έχει πέσει κατακόρυφα, ότι δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάγνωση βιβλίων, ότι γενικότερα το βιβλίο αντιμετωπίζει κρίση. Αυτό το θεωρώ δεδομένο και από αυτό το γεγονός ορμώμενη θα εκφράσω κάποιες απόψεις μου. Δε συμφωνώ ότι στην Ελλάδα του σήμερα δεν υπάρχουν λογοτέχνες, όπως δε συμμερίζομαι την άποψη ότι δε γίνονται γενναίες συγγραφικές προσπάθειες. Λογοτέχνες υπάρχουν, το τάλαντο το καλλιτεχνικό υπάρχει είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο βαθμό αλλά το ζήτημα πιστεύω πως είναι ο ίδιος ο προσανατολισμός της κοινωνίας. Αν μια κοινωνία θέτει ως πρωταρχικό στόχο το εύκολο, το γρήγορο, το βιαστικό τότε λίγοι είναι αυτοί που θα μπουν στη διαδικασία να διαβάσουν ένα ανάγνωσμα. Αν το διαδίκτυο μονοπωλεί το ενδιαφέρον των νέων τότε λίγοι είναι αυτοί που θα προτιμήσουν την μόνωση που συνεπάγεται η ανάγνωση ενός βιβλίου. Αν το σχολείο το ίδιο δεν βοηθήσει στην κριτική σκέψη και στην κριτική ανάγνωση πως οι νέοι σήμερα θα αγαπήσουν την μελέτη βιβλίων; Και αυτό που λέμε παιδεία με την ευρύτερη έννοια του όρου δεν μπορεί να γεννηθεί αν δεν προβληθεί το βιβλίο. Ο πολιτισμός είναι γέννημα θρέμμα μιας εποχής πλούσιας σε λογοτεχνική παραγωγή, πλούσιας σε πνευματικά δημιουργήματα. Πως περιμένουμε να αναβαθμιστεί ο πολιτισμός της καθημερινότητας χωρίς παίδευση, χωρίς επαφή με τον γραπτό λόγο, χωρίς πλουραλισμό ιδεών;
Δεν επιθυμώ να επιρρίψω ευθύνες κάπου και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να λειτουργήσουν ως «αποδιοπομπαίοι τράγοι» όλης αυτής της κατάστασης, γιατί αυτό γινόταν τόσο καιρό σε όλα τα θέματα πόσο μάλλον στο θέμα του βιβλίου. Η ευθύνη μας αφορά όλους για την έλλειψη αυτού που θα ονόμαζα πολιτισμό της καθημερινότητας που περιλαμβάνει και το βιβλίο. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι η διαφύλαξη και η θωράκιση της  πνευματικής παραγωγής   είναι αναγκαία συνθήκη για ατομική και κοινωνική ανανέωση. Χρειαζόμαστε σαν κοινωνία το βιβλίο για να μην ξεχνάμε το παρελθόν αλλά ταυτόχρονα να προετοιμαζόμαστε για το μέλλον.
 Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ταχύτατες και το πνεύμα για να τις παρακολουθήσει χρειάζεται μια δυναμική, μια ώθηση προς τα μπροστά που μόνο μέσα από την καλλιέργεια του νου μπορεί το άτομο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και στις νέες συνθήκες που η τεχνολογία δημιουργεί.

—————

Πίσω