Δύο νέα βιβλιοπωλεία στο κέντρο της πόλης

2013-09-01 14:54

πηγή: lifo.gr

Στο Παγκράτι και το Κολωνάκι, οι Πλειάδες και το Booktique

 

 

Οι Πλειάδες στο Παγκράτι

 Τον Αλκη Τεμπονέρα, όσα χρόνια τον θυμάμαι ζούσε μέσα στο χώρο του βιβλίου. Μετά από 20 χρόνια που εργάστηκε σε αυτό το χώρο, αυτή η επιλογή του είναι ένας φυσικός μονόδρομος.

 

 

 

" Δε φοβήθηκα καθόλου να κάνω το βήμα", μας λέει, "επειδή για εμένα ήταν μια υπαρξιακή επιλογή. Σε αυτό το χώρο έχω ζήσει, εδώ βρίσκονται οι άνθρωποι που λατρεύω, συγγραφείς, εκδότες, καταπληκτικοί τυπογράφοι, επιμελητές. Σε αυτό το χώρο ΄χω κάνει τις σημαντικότερες συναντήσεις της ζωής μου.
Ετσι, πριν δυόμισι μήνες ανοίξαμε τις Πλειάδες".

 

 

 

Οι Πλειάδες στην Σπύρου Μερκούρη, στο Παγκράτι, στη γειτονιά του Αλκη Τεμπονέρα, είναι ένα βιβλιοπωλείο ήρεμο, ενημερωμένο, ωραία φτιαγμένο αρχιτεκτονικά με μια  καλοφτιαγμένη αυλή στο πίσω μέρος. Εκεί μπορείς να καθήσεις και να ανοίξεις το καινούργιο σου βιβλίο, δίπλα στον μεγάλο φοίνικα.

 

 

 

Είναι ένα γενικό βιλιοπωλείο. Εχουν ρίξει βάρος στη λογοτεχνία αλλά και το τμήμα με τα φιλοσοφικά δοκίμια και τα παιδικά είναι πολύ καλά ενημερωμένα. Η δεύτερη ιδιοκτήτης Αλεξάνδρα Μπίζη είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων.


"Στις Πλειάδες μπαίνει ένα ενδιαφέρον κοινό, το οποίο ζητά καλά βιβλία. Αυτή είναι μια πρώτη, πρόχειρη εικόνα που έχουμε. Οι γείτονες είναι φιλικοί, κι εμείς αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια σχέση με τους αναγνώστες αλλά και να φτιάξουμε ένας πλήρες μαγαζί, γιατί πρώτα θα βαθμολογηθούμε σαν βιβλιοπώλες".

 

 

Οι Πλειάδες δέχονται παραγγελίες και μπορούν να κάνουν και παραδόσεις κατ' οίκον.


ο καλοκαίρι που μας πέρασε τα βιβλία που κινήθηκαν περισσότερο ήταν η μεταφρασμένη λογοτεχνία, "Ο Μαιγκρά" του Σιμενόν, ο "Ιωβ" του Ροτ, "Η ζωή που ονειρεύτηκε ο Ερνέστο Γκ." του Γκενασιά. Από ελληνικά ο "Μικρός Ελληνας" του Βασίλη Αλεξάκη, το βιβλίο του Μάκη Τσίτα και "Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας" του Κώστα Κωστή".

 

 

Το Booktique στο Κολωνάκι

 

Μετράει σχεδόν 70 ημέρες ζωής. Στη βιτρίνα του έχει παιδικά βιβλία και σακίδια, που μας υπενθυμίζουν ότι η σχολική χρονιά αρχίζει σύντομα. Μας υποδέχεται μια πολύ γελαστή κοπέλα, καλά ενημερωμένη και μας ξεναγεί.

Υπάρχει ένας άνετος καναπές, όπου μπορεί να καθήσει κάποιος και να ξεφυλλίσει τα βιβλία. Αν θέλει μπορεί να επιλέξει την παιδική γωνιά. Είναι αληθινά ευχάριστη.

 

 

 

Η ιδιοκτήτρια Φανή Χαριτάκη-Ελευθερουδάκη είναι 24 ετών, τέταρτη γενιά βιβλιοπωλών και πήρε την απόφαση πριν από λίγο καιρό. Το μαγαζί είναι στους τόνους του γκρί και του λευκού κι εξαιρετικά ευχάριστο. Στο βάθος υπάρχει επίσης μια παιδική γωνιά στην οποία δεσπόζει ο "Μικρός Πρίγκιπας" και φανερώνει ένα μέρος του προσανατολισμού του.

 

 

 

"Εχουμε δώσει έμφαση στο παιδικό τμήμα", μας λέει η Κορίνα Αλεβιζάτου, η οποία εργάστηκε δέκα χρόνια στο κατάστημα του Ελευθερουδάκη στην Κηφισιά. "Σχεδιάζουμε παιδικές εκδηλώσεις και σεμινάρια για τον χειμώνα που έρχεται". 

 

 

 

"Εχουμε ξεπεράσει τη λογική του μπεστ σέλερ και έχουμε δώσει έμφαση στη λογοτεχνία, την ιστορία, την ποίηση, την φιλοσοφία. Εκτός από τα βιβλία, υπάρχουν και αντικείμενα από έλληνες σχεδιαστές, επειδή μας ενδιαφέρει να δώσουμε έμφαση στο ελληνικό ντιζάιν. Υπάρχουν κοσμήματα της Κατερίνας Ρότσου, αντικείμενα του Valentino Marengo, αξεσουάρ του Πάνου Απέργη".

 

 

 

"Ο κόσμος στο Κολωνάκι είναι απαιτητικός. Μας αρέσει αυτό. Εχουμε πολλές παραγγελίες και κάνουμε και διανομή κατ' οίκον. Αυτό το καλοκαίρι κινήθηκαν πολύ το "Αντίο Κολόμπους" του Φίλιπ Ρόθ, ο "Ιώβ" του Ροτ, το "Τρίτο Ράιχ" του Μπολάνο, "Η θεία Χούλια" του Λιόσα , ο Τζον Λε Καρέ , ο "Ουρουγουανός Εραστής" του Ρονκαλιόλο".

 

 

 

—————

Πίσω