Θάνος Κονδύλης

2013-10-06 18:06

Τα γαλάζια φτερά του έρωτα, του Θάνου Κονδύλη, εκδ.Ψυχογιός

2013-10-03 18:05

Συνέντευξη του Θάνου Κονδύλη με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου  «τα γαλάζια φτερά του ερώτα»  από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

- Κύριε Κονδύλη, πέιτε μας λίγα λόγια σχετικα με το τι διαπραγματεύεται το νέο σας βιβλίο "τα γαλάζια φτερά του έρωτα"

- Είναι η ιστορία τριών ανθρώπων, φίλων, δυο αγοριών –του Οκάν και του Λευτέρη- και ενός     κοριτσιού –της Κατερίνας. Το βιβλίο πραγματεύεται την τραγικότητα του ανθρώπου, πόσο είναι αδύναμος μπροστά στις επιλογές της μοίρας και το κατά πόσον ο έρωτας και η φιλία μπορούν να αλλάξουν τον ρου της ζωής του.

-  Ποιες δυσκολίες συναντά ο συγγραφέας όταν γράφει για μια εποχή στην όποια δεν έχει ζήσει;

- Οπωσδήποτε δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Ο συγγραφέας που σέβεται τον εαυτό του και την τέχνη του, όταν αποφασίζει ένα τέτοιο εγχείρημα, οφείλει πρώτα να κάνει μια έρευνα  σχετικά με το αντικείμενό του. Εννοώ σχετικά με τους ανθρώπους, τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία, τα κτήρια κτλ. Υπάρχουν συγγραφείς που το κάνουμε αυτό και προσπαθούμε να κρατηθούμε όσο γίνεται πιο κοντά στην εποχή στην οποία τοποθετούμε την ιστορία μας. Αυτό έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το έργο καθώς ο αναγνώστης δεν είναι «χαμένος στην ιστορία». Ουσιαστικά όσο καλύτερα αναπαράγει ο συγγραφέας την εποχή μέσα στην οποία τοποθετεί την ιστορία του, τόσο πιο καλά γίνεται κατανοητή αυτή από τους αναγνώστες του. 

- Υπάρχει κατά τη γνώμη σας κάποια τεχνική για την  συγγραφή, και κατά πόσο βοηθούν τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής ;

-  Αναμφισβήτητα η γραφή είναι ΤΕΧΝΗ. Γι΄ αυτό και οι συγγραφείς αποκαλούνται ενίοτε και ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ και γι΄ αυτό σωστά κατά τη γνώμη μου υπάρχουν και τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Η τέχνη της γραφής είναι όμως μερικώς διδακτή και μερικώς είναι και τάλαντο που ενίοτε ενυπάρχει στον συγγραφέα. Όλα είναι χρήσιμα για να είναι ο συγγραφέας μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Αλλά τίποτα δεν εξασφαλίζει από μόνο του τη σίγουρη επιτυχία, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Πιστεύω ότι πότε κανείς χωρίς την πολύ καλή γνώση της γλώσσας του δεν μπορεί να γράψει ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Αλλά πρέπει να έχει και κάποιο ταλέντο στη γραφή, και βέβαια μια έστω τυπική μόρφωση. Δεν λέω ότι κάποιος αμόρφωτος δεν μπορεί να γράψει. Σαφώς όχι. Αλλά άλλο η λογοτεχνία, και άλλο η απλή συγγραφή. Απλά ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ μπορεί να γίνει ο καθένας, αν γνωρίσει γραφή και ανάγνωση. Αλλά λογοτεχνία… όχι! Η υψηλότερη έκφραση της πεζογραφίας είναι εφικτή μόνο από εκείνους που γνωρίζουν, που είναι όπως λέω «καλλιτέχνες της γλώσσας και της γραφής».

-  Ποιά η γνώμη σας για τα e-books;

- Πιστεύω ότι τα e-books  είναι το απώτερο μέλλον της λογοτεχνίας και της συγγραφής. Προσοχή. Δεν υπονοώ ότι αύριο το πρωί, σε ένα δυο χρόνια, θα εξαφανιστούν τα βιβλία. Όχι βέβαια. Τα έντυπα βιβλία θα υπάρχουν όσο υπάρχουν συγγραφείς. Αλλά όσο περνάει ο καιρός αυτά θα λιγοστεύουν για διάφορους λόγους. Γενικά θα περάσει ίσως και μια εικοσαετία, για να μην πω περισσότερο, ώστε το e-book να επικρατήσει πλήρως στο χώρο της λογοτεχνίας. Ειδικά στην Ελλάδα θα αργήσει πολύ για να εκτοπίσει εντελώς το έντυπο βιβλίο… αν ποτέ δηλαδή τα καταφέρει. Απ΄ την άλλη δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλοι οι σοβαροί εκδοτικοί οίκοι βγάζουν τα βιβλία τους και σε e-books. Αυτό κάτι δηλώνει. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

 - Τρία βιβλία που θα προτείνατε στους αναγνώστες μας;

- Πολλές φορές μου ζητούν να προτείνω βιβλία στους αναγνώστες. Δεν το κάνω σχεδόν πότε για ευνόητους λόγους. Προτιμώ να αφήνω τους αναγνώστες να αναρωτηθούν μόνοι τους τι τους αρέσει πραγματικά: η αστυνομική λογοτεχνία, η κοινωνική, η ερωτική, το πολιτικό μυθιστόρημα, το μυθιστόρημα τρόμου, το ερωτικό… Η ποικιλία είναι ατελείωτη.

 

Γ.Ρ

 

Η Κατερίνα, ο Λευτέρης και ο Οκάν είναι τρεις φίλοι που ζουν στη νησιωτική ελληνοτουρκική μεθόριο. Τα δυο αγόρια, παρά τη διαφορετική εθνικότητά τους, είναι πολύ στενά δεμένα, ενώ ο Λευτέρης και η Κατερίνα έχουν βρει ο ένας στο πρόσωπο του άλλου τον πρώτο τρυφερό τους έρωτα. Η ζωή όμως θα παίξει σε όλους παράξενα παιχνίδια και στην εφηβεία οι δρόμοι τους θα χωρίσουν.
Ο Λευτέρης γίνεται πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά τα βράδια ξοδεύεται σε υπόγεια μπαρ αναζητώντας εφήμερους έρωτες. Μια νύχτα, σε ένα τέτοιο μαγαζί, θα δοκιμάσει μια απίστευτη έκπληξη. Μπροστά του θα βρεθεί η Κατερίνα και η παλιά αγάπη τους θα θεριέψει διεκδικώντας δυναμικά το μερίδιό της στη ζωή τους.
Όταν όμως ο Λευτέρης καταρρίπτει έναν Τούρκο πιλότο, η υπηρεσία του θα τον τιμωρήσει. Συντετριμμένος καθώς είναι, λαμβάνει ένα παράξενο γράμμα που τον πληροφορεί ότι ο πατέρας του είναι ετοιμοθάνατος. Τότε συνειδητοποιεί ότι άλλα πράγματα έχουν αξία στη ζωή κι έτσι επιστρέφει έπειτα από χρόνια στο νησί του. Αλλά εκεί ελλοχεύει ένα φοβερό μυστικό που θα σφραγίσει τη ζωή και το μέλλον των τριών φίλων.
Όταν ο χρόνος και η μοίρα δοκιμάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων, μόνο η φιλία και ο έρωτας μπορούν να τους σώσουν.

 

 Ποιός είναι ο Θάνος Κονδύλης

Ο ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Αρχαιολογία και Iστορία στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ το 2006 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Μεσαιωνικής Ιστορίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, ενώ κέρδισε και διάφορες υποτροφίες για την πραγματοποίηση σπουδών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνέγραψε αρκετές επιστημονικές μελέτες και έλαβε μέρος σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο σχετικά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το οποίο πρόσφατα εκδόθηκε. Διετέλεσε συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Yπουργείου Πολιτισμού, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη δημιουργική γραφή.

 

1.
 

 

—————

Πίσω