ΝΑΓΚΙΜΠ ΜΑΧΦΟΥΖ: Αδίσταχτος Έρωτας, απο τις Εκδόσεις Ψυχογιός

2013-11-05 22:45

Ο ΝΑΓΚΙΜ ΜΑΧΦΟΥΖ γεννήθηκε το 1911, στο Κάιρο, στην πυκνοκατοικημένη συνοικία ελ Γκαμαλίγια, μια περιοχή που περιγράφεται πολύ συχνά σε πολλά από τα μυθιστορήματά του. Εργάστηκε στο δημόσιο μέχρι το 1972, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του και το πρώτο του μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939.Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο ΝΟΜΠΕΛ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες. Ο Μαχφούζ θεωρείται ως ο «Καζαντζάκης της Ανατολής», ο πρώτος μεγάλος λογοτέχνης της Αιγύπτου που τόλμησε να αναρωτηθεί δημοσίως για ορισμένα βασικά ζητήματα.

 

 

Υπόθεση: Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος είναι ο Μαχγκούμπ Αμπντ ελ Ντάεμ. Ο ίδιος πιστεύει μόνο στον εαυτό του, είναι οπαδός της μηδενιστικής φιλοσοφίας, υπέρμετρα φιλόδοξος, καιροσκόπος και προκειμένου να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία του νομιμοποιεί κάθε μέσο. Δεν πιστεύει σε ηθικές αξίες και αρχές, στο όνομα του πλούτου και της κοινωνικής αναρρίχησης είναι σε θέσει να «πουλήσει» τη φιλία, τους γονείς του και ακόμα ακόμα τον ίδιο του τον εαυτό. Ένας εικονικός γάμος που συνάπτει με την Εχσάν, την ηρωίδα που για τους ίδιους ποταπούς λόγους συμφωνεί να τον παντρευτεί, αποτελεί το εισιτήριο του στην «καλή» κοινωνία της Αιγύπτου. Η επιθυμία του για την Εχσάν περιορίζεται μόνο στην ικανοποίηση των σεξουαλικών του ορμών και η ζήλια του κάθε φορά που την επισκέπτεται ο «προστάτης» τους Κάσεμ μπέης Φάχμι προέρχεται όπως ο ίδιος λέει από τον ανταγωνισμό που αισθάνεται προς αυτόν. Έτσι, όσο προχωράει η πλοκή του μυθιστορήματος ο αναγνώστης αισθάνεται αντιπάθεια και οίκτο μαζί για τον Μαχγκούμ που τελικά γίνεται θύμα της ίδιας της αντίληψης του για τη ζωή και τον έρωτα. Ο Έρωτας του Μαχγκούμ και της Εχσάν είναι τόσο κίβδηλος όσο και οι αξίες που και οι δύο πρεσβεύουν.

Εκ βαθέων: Ένα έξοχο μυθιστόρημα που αποκαλύπτει όλη τη ψυχογραφική δύναμη του Ναγκίμ Μαχφούζ και την προσπάθεια του να αναπαραστήσει έναν χαρακτήρα αποκρουστικό, αντικοινωνικό, καιροσκόπο που υποκρίνεται διαρκώς, θέλοντας και επιθυμώντας διακαώς την άνετη και πλουσιοπάροχη ζωή. Το πιο συγκινητικό σημείο του έργου είναι η επίσκεψη του άπορου πατέρα του στο υπερπολυτελές διαμέρισμα του Μαχγκούμ και η προσπάθεια του ήρωα να πείσει το γέροντα πατέρα του πως είχε στο μυαλό του να τους βοηθήσει σε λίγο καιρό, αφού έπαιρνε μια καλύτερη θέση στο Δημόσιο. Παραθέτω μερικές γραμμές από τα λόγια του πατέρα που με συγκίνησαν ιδιαίτερα: «Αν η ψυχή σου ήταν τρυφερή και στοργική, παιδί μου, θα απαρνιόταν όλ’ αυτά τα υλικά αγαθά που απαιτούνται για τη δουλειά σου όπως λες, δε θα σου έκανε καρδιά ν΄ αφήσεις τους γονείς σου να πεθάνουν από την πείνα και να ταπεινωθούν από την ανάγκη. Και το περίεργο είναι πως η μητέρα σου αρνήθηκε να πιστέψει τις φήμες που μας μετέφεραν και σε υπερασπίστηκε με όλο της το σθένος. Μου είπε μάλιστα, «…οι μέρες θα σου αποδείξουν πως εγώ γνωρίζω το γιο μας καλύτερα από σένα». Μακάρι λοιπόν να ερχόταν μαζί μου για να έβλεπε με τα ίδια της τα μάτια!».

Η πτώση του ήρωα πλησιάζει… Καλή Ανάγνωση!

—————

Πίσω