Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014 στον Γάλλο Patrizio Modiano

2014-10-09 19:37

Από τους σημαντικότερους γάλλους συγγραφείς, ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014, Πατρίκ Μοντιανό, έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων, με το βραβείο Goncourt το 1976.
Ο Πατρίκ Μοντιανό είναι ο μεγάλος νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014, το οποίο ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της Σουηδικής Ακαδημίας σήμερα, Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, στις 2 μ.μ. (ώρα Ελλάδος)

Είναι ο 11ος γάλλος συγγραφέας που παίρνει Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

Ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας για την τέχνη της μνήμης 

Σύμφωνα με την Ακαδημία, με το βραβείο αυτό, το οποίο συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορόνων (περίπου 964.000 ευρώ), τιμάται ο Μοντιανό για την «τέχνη της μνήμης, χάρη στην οποία ζωντάνεψε τις πιο ανεπαίσθητες ανθρώπινες ιστορίες κι έφερε στο φως τη ζωή στην Κατοχή».
Ο Γάλλος συγγραφέας έχει επικεντρώσει σχεδόν το σύνολο του έργου του στο Παρίσι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η Σουηδική Ακαδημία τον χαρακτήρισε τον «Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας».
Τα βιβλία του ασχολούνται με τη μνήμη, τη λήθη, την ταυτότητα και την ενοχή και συχνά διαδραματίζονται εν μέσω της κατοχής της Γαλλίας από τους Γερμανούς Ναζιστές.
«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ο Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας», είπε ο Πέτερ Ένγκλουντ, ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Μοντιανό  γεννήθηκε το 1945 στο Boulogne-Billancourt από ιταλο-εβραίο πατέρα και βελγίδα μητέρα, ηθοποιό στο επάγγελμα 

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους γάλλους συγγραφείς. Έχει τιμηθεί με το  Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972, με το βραβείο Goncourt το 1976, με το βραβείο του Ιδρύματος Pierre de Monaco το 1984 και με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας Paul Morand, για το σύνολο του έργου του, το 2000.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Οδός σκοτεινών μαγαζιών» (Κέδρος), «Κυριακές του Αυγούστου» (Καστανιώτης), «Ντόρα Μπρούντερ» (Πατάκης), «Η χαμένη γειτονιά» (Χατζηνικολή), «Άνθη ερειπίων» (Οδυσσέας) και «Το άρωμα της Υβόννης» (Λιβάνης).

Έχει γράψει το σενάριο για την ταινία του Λουί Μαλ «Lacombe Lucien». Άλλα έργα του: «La place de l' etoile», «Livret de famille», «Une jeunesse», «De si braves garcons», «Vestiaire de l' enfance», «Voyage de noces», «Un cirque passe», «Du plus loin de l' oubli», «Des inconnues»,«"Paris tendresse». 


 

—————

Πίσω