Τηλέμαχος Κώτσιας

2013-10-06 18:04

Κώδικας τιμής, του Τηλέμαχου Κώτσια, εκδ.Ψυχογιός

2013-10-03 21:01

 Συνέντευξη του Τηλέμαχου Κώτσια με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου  «κώδικας τιμής»  από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 

- Πείτε μας  λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.

Η υπόθεση του μυθιστορήματος αυτού αφορά τους άγραφτους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους λειτουργεί η αλβανική κοινωνία, κυρίως σε ορισμένες περιοχές οι οποίες ακόμα και σήμερα καθοδηγούνται από τους κανόνες αυτούς, κανόνες οι οποίοι στις πολιτισμένες κοινωνίες, όσο κι αν έχουν εξαλειφθεί, δρουν υποδόρια στην αντίληψη των σημερινών ανθρώπων. Και μια τέτοια αντιπαράθεση μεταξύ δυο αντιλήψεων εδώ στην Ελλάδα του σήμερα, εξηγεί τις περίεργες πολλές φορές σχέσεις μεταξύ των Αλβανών και των Ελλήνων. Ήταν κάτι που με απασχολούσε  διαρκώς. Αναζητούσα ένα θέμα που να πραγματευόταν την ίδια την υπόσταση της αλβανικής ιδιοσυγκρασίας, τον τρόπο σκέψης και αντίδρασής τους, τα κοινά και τα ξεχωριστά μεταξύ αυτών και των Ελλήνων, το γεγονός ότι και οι δυο λαοί κατάγονται από την ίδια βαλκανική μήτρα, που όμως ο καθένας τράβηξε δικό του ξεχωριστό δρόμο στην Ιστορία. Σήμερα όμως η μοίρα τούς όρισε να ζουν μαζί, στην ίδια χώρα, στην ίδια κοινωνία, ακόμα και, όπως στην περίπτωσή μας, στο ίδιο κρεβάτι. Πιο κοντά δεν μπορούν να έρθουν. Ένας Αλβανός κρύβεται από τους εχθρούς του στο σπίτι μιας Ελληνίδας. Το τέλος θα είναι τόσο απρόοπτο, όσο κι αναμενόμενο. 

- Ποιο ήταν το ερέθισμα για την θεματολογία του «κώδικα τιμής»

Ερεθίσματα για μένα είναι πάντα τα πραγματικά περιστατικά. Η ανάδειξή τους σε λογοτεχνία  είναι αυτό που κάνει το συγγραφέα. Αφορμή για τη συγκεκριμένη ιστορία στάθηκε ένα πραγματικό γεγονός το οποίο με εντυπωσίασε. Αναλογίστηκα τον εαυτό μου στη θέση του ήρωα. 

- Κατά πόσο η επικαιρότητα επηρεάζει την θεματολογία των βιβλίων σας;

Δεν με επηρεάζει η άμεση επικαιρότητα, για τον απλούστατο λόγο ότι ένα πραγματικό μυθιστόρημα θέλει αρκετά μεγάλο χρόνο να γραφτεί και μέχρι να βγει δεν θα είναι πια επίκαιρό. Η επικαιρότητα αφορά τη δημοσιογραφία και πιστεύω ότι όπως το κρασί χρειάζεται το χρόνο του για να ωριμάσει, έτσι και η λογοτεχνία που αντλεί την έμπνευσή της από την καθίζηση των γεγονότων, από τα πετρώματα που δημιουργούνται από το σύνολο της επικαιρότητας, χρειάζεται το χρόνο για να αφήσει να ωριμάσουν αυτά τα γεγονότα, και κυρίως χρειάζεται να συντελεστεί κάποια διαδικασία ζύμωσης και ολοκληρωματικής αναγωγής προκειμένου να αποκτήσουν τα γεγονότα τη φιλοσοφικότητά τους και να αποκρυσταλλωθούν οι ήρωες για να υπάρχει λογοτεχνική αξία.  Ο συγγραφέας δεν γράφει για τα γεγονότα, γράφει κυρίως για τους ανθρώπους που ζουν μέσα σε αυτά. Γι’ αυτό και μπορώ να πω ότι με ενδιαφέρει κυρίως η διαχρονικότητα, ακόμα και στα σχετικά επίκαιρά θέματα, με απασχολεί αν έχουν διαχρονική υπόσταση.

- Τι προηγείται στην έμπνευση, οι  ήρωες ή η πλοκή της ιστορίας ;

  Αυτά πάνε πακέτο. Μπορώ να πω ότι ακριβώς αυτό, η σύζευξη των ηρώων με τις ιστορίες συνιστά το σημείο τήξης για ένα λογοτεχνικό   έργο.

 -  Ποια η γνώμη σας για τα e-books;

 Προσωπικά είμαι λάτρης του χαρτιού, όμως δεν επιμένω, αν κάποιοι μπορούν και τους είναι εύκολο να διαβάζουν με αυτόν τον τρόπο, δεν έχω καμία προκατάληψη ή αντίρρηση. Ο κόσμος πάει μπροστά.  Κάποτε οι άνθρωποι διάβαζαν σε πέτρες, σε πάπυρους, σε περγαμηνές… Δεν ξέρω, και ποτέ δεν θα μάθω πώς θα διαβάζουν μετά από εκατό χρόνια.

 

Ευχαριστούμε πολυ τον Τηλέμαχο Κώτσια και του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Γ.Ρ
 

Ο Ζεφ, κυνηγημένος από τον πανάρχαιο αλβανικό Κώδικα, ζει κρυμμένος στην Ελλάδα, σε ένα γλυκό καταφύγιο, βιώνοντας μια προσωρινή ευτυχία, μεθυσμένος από τον ήλιο και τον έρωτα, μακριά από τα βλέμματα των συμπατριωτών του. Κουβαλάει μαζί με τις αναμνήσεις της πατρίδας του και τις παλιές κωδικοποιημένες συνήθειες που ρυθμίζουν τη ζωή του.
Θα καταφέρει να αποφύγει τη μοίρα του, ή μήπως ο ίδιος, δέσμιος των αρχαίων αιματηρών εθίμων και γοητευμένος από το μεγαλείο του Κώδικα, ως αναπόσπαστο τμήμα της ύπαρξής του, κρίνει ότι πρέπει να εφαρμοστεί πάνω του η τιμωρία;
Αλβανοί και Έλληνες προσπαθούν να συνυπάρξουν όχι μόνο μέσα από αυτά που τους ενώνουν αλλά και μέσα από τα στοιχεία που τους διαφοροποιούν. Και οι λιγοστές στιγμές ευτυχίας γίνονται ακόμα πιο πολύτιμες μπροστά στον σκοτεινό πανάρχαιο Κώδικα του Λεκ Ντουκαγκίνι, που ορίζει τη ζωή και τον θάνατο.

 

Ποιός είναι ο Τηλέμαχος Κώτσιας

Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΩΤΣΙΑΣ γεννήθηκε το 1951 στα Βρυσερά της Δρόπολης, στη Βόρειο Ήπειρο. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως μεταφραστής στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει εκδώσει συλλογές διηγημάτων, νουβέλες και μυθιστορήματα. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ, το οποίο ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, το Βραβείο του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ και του περιοδικού (ΔΕ)ΚΑΤΑ, Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ που ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο του περιοδικού (ΔΕ)ΚΑΤΑ, και ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΙΜΗΣ.

 

 
 
 
 
 

 

 

—————

Πίσω