Περί του Λόγου το Αληθές,Της Χρύσας Αλεξανδρή

2013-09-11 19:57

Το βιβλίο αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της συγγραφέα να ασχοληθεί με θέματα κοινωνικά που άπτονται της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας. Έτσι το βιβλίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κοινού από τον μαθητή που ενδιαφέρεται να περιδιαβεί στον χώρο της έκθεσης ιδεών μέχρι τον ενήλικο αναγνώστη που συμμερίζεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της.

Αφού αρχικά δίνονται κάποια τυπικά γνωρίσματα μιας έκθεσης, εγγράφονται θέματα όπως: Μ.Μ.Ε, Διαδίκτυο, ο Τύπος και η σχέση του με τη Δημοκρατία, Διαφήμιση, Υπερκατανάλωση, Εργασία, Ανεργία, Γλώσσα, Παιδεία-Εκπαίδευση, «δια βίου μάθηση», Στερεότυπες αντιλήψεις-Ρατσισμός, Κρίση δημοκρατικών θεσμών και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Παραθέτω μερικά αποσπάσματα του βιβλίου που υπάρχουν στο οπισθόφυλλο:

ΓΛΩΣΣΑ: Η ελληνική είναι μια πολύ πλούσια γλώσσα και όχι μόνο αξίζει να τη διαφυλάξουμε αλλά επιβάλλεται σήμερα που η πολιτισμική μας ταυτότητα απειλείται από ισχυρότερους οικονομικά λαούς, να δείξουμε ότι η γλώσσα μας αντιστέκεται. Κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε απομονωμένοι αλλά να δούμε τι πραγματικά γλωσσικές ανάγκες έχουμε και μετά να δανειστούμε τις ξένες λέξεις.

«Δια βίου μάθηση»: Είναι πρωταρχική προϋπόθεση για την προσπάθεια για την προσπάθεια του ατόμου να «δράσει» και να «αντιδράσει» μέσα σε ένα καλά οργανωμένο κοινωνικό σύνολο. Αυτή η «διάδραση» έχει δυναμικό χαρακτήρα, δε σταματάει ποτέ.

Ρατσισμός: «Φτάνει να μισήσει ένας άνθρωπος έναν άλλο για να απλωθεί σιγά-σιγά το μίσος σε ολάκερη την ανθρωπότητα»        Ζαν Πωλ Σαρτρ

Δημοκρατία: Θεωρητικά και πρακτικά μέσα σε συνθήκες  δημοκρατίας ο λαός είναι πηγή εξουσίας και ο ίδιος έχει εκχωρήσει το δικαίωμα στην πολιτική εξουσία να κυβερνά κατά πως θέλει ο λαός ανάλογα με τα συμφέροντα του και όχι όπως συμφέρει μικρές και ισχυρές οικονομικά ομάδες. 

 

 Λίγα λόγια για την Χρύσα Αλεξανδρή

 

Γεννήθηκε στη Γουμένισσα-Κιλκίς τον Φεβρουάριο του 1974, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  με ειδίκευση στο τμήμα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών.

2006-2013:Mέσω εξετάσεων (Α.Σ.Ε.Π) υπηρέτησε στη μέση εκπαίδευση ως αναπληρώτρια καθηγήτρια

2012-2013:Μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο της Κοινωνικής Εργασίας με ειδίκευση στη συμβουλευτική ψυχικής υγείας (προς εκπόνηση)

Εξαιρετική και ιδιαίτερη αγάπη για το πνεύμα και τον γραπτό λόγο.

Το «περί του λόγου το αληθές» (εκδόθηκε Δεκέμβριο του 2012) είναι το πρώτο της βιβλίο, σε μία προσπάθεια να επικοινωνήσει με ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό και να μοιραστεί κάποιες από τις σκέψεις της.

 

 

 

 

 

 

—————

Πίσω