ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ GONCOURT 2013 ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

2013-11-21 22:31

Την άνοιξη του 2014 θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά το βιβλίο

Au revoir là-haut του Pierre Lemaître

 

Οι εκδόσεις Μίνωας εξασφάλισαν τα δικαιώματα μετάφρασης για το βιβλίο του Pierre Lemaître «Au revoir là-haut», το οπoίο τιμήθηκε με το φετινό βραβείο Goncourt. Το μυθιστόρημα έχει ήδη ξεπεράσει τα 100.000 αντίτυπα στη Γαλλία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί τα δικαιώματα σε 8 γλώσσες.

 

Θέμα του βιβλίου είναι η επανένταξη των στρατιωτών του Α' Παγκόσμιου Πολέμου στη γαλλική κοινωνία με το πέρας των εχθροπραξιών. Ο συγγραφέας περιγράφει τη φρίκη του πολέμου αλλά και τα γεγονότα που ακολούθησαν στην αμέσως επόμενη περίοδο (1918-1920). Οι δύο βασικοί ήρωες του μυθιστορήματος, απόστρατοι του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, έχοντας βιώσει για τέσσερα χρόνια τη φρίκη των χαρακωμάτων, επιστρέφουν σε μια κοινωνία που δεν κατάφερε ή ίσως δεν ήθελε να τους ενσωματώσει.

 

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για μια χαμένη γενιά. Ένα ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό βιβλίο με αστυνομική πλοκή που κρατάει τον αναγνώστη με κομμένη την ανάσα.

 

Ο 57χρονος καθηγητής λογοτεχνικής ανάλυσης Pierre Lemaître (Πιερ Λεμέτρ) είναι ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς στη Γαλλία αυτήν τη στιγμή, κυρίως γνωστός για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα. Έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων και δηλώνει πως η μεγαλύτερη επιρροή στη συγγραφική του πορεία αποτελούσε ανέκαθεν ο Αλέξανδρος Δουμάς.

 

Το βραβείο Γκονκούρ (Prix Goncourt) είναι ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της γαλλικής λογοτεχνίας, που απονέμεται από το 1903, στις αρχές κάθε Νοεμβρίου, στον συγγραφέα του καλύτερου πεζού έργου μυθοπλασίας της χρονιάς. Το όνομά του προήλθε από τον Ζυλ ντε Γκονκούρ, δηλαδή τον αδερφό και συνεργάτη του επιτυχημένου συγγραφέα, κριτικού και εκδότη Εντμόν ντε Γκονκούρ, που ίδρυσε την Ακαδημία Γκονκούρ (Académie Goncourt).

—————

Πίσω